Fysioterapia voi korvata lääkärikäynnit

Niissä kunnissa ja sairaanhoitopiireissä joissa fysioterapeutin vastaanotto on otettu käyttöön, tulokset puhuvat puolestaan. Jopa tuhannet potilaat ovat päässeet eroon tuki- ja liikuntaelinvaivojen oireista, käymättä lainkaan lääkärissä. Ohjaukseen ja hoidon suuntaan ollaan oltu tyytyväisiä, koska fysioterapeutilla on runsaasti enemmän aikaa keskittyä potilaan ongelmaan, kuin lääkärillä.

Tällä hetkellä selkä- tai niskavaivoista kärsineet potilaat on ohjattu terveyskeskuksen ajanvarauksesta suoraan fysioterapeutin vastaanotolle lääkärin sijaan. Potilaan soittaessa ajanvaraukseen, sairaanhoitaja kysyy tältä tietyt lääkärien laatimat kysymykset, joiden pohjalta päätös oikeanlaisesta hoitomuodosta tehdään. Toistaiseksi vain muutama prosentti potilaista tarvitsee lääkärin apua.

Nopeasti hoitoon

Avoterveydenhuollon johtajan, Riitta Johanna-Kemppaisen mukaan valtaosa tuki- ja liikuntaelinvaivaisista on lähetetty suoraan fysioterapeutille. Koska potilaat eivät ole tulleet takaisin, oireet ovat parantuneet. Tällä hetkellä fysioterapian vastaanottoja on käytössä 30 kunnassa, sekä työterveyshuolloissa ympäri maata.

Fysiatrian ylilääkäri Jari Ylinen painottaa, että mitä nopeammin vaivoihin saa apua, sitä paremmat toipumismahdollisuudet ovat. Kipu saattaa kroonistua, mikäli ensin jonotetaan lääkärin vastaanotolle ja vielä sen jälkeen fysioterapian vastaanotolle. Tällöin vaivasta on hankala päästä eroon.

Joka kolmannella suomalaisella on kipuja

Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinsairaus, sekä kivuista kärsii kuukausittain joka kolmas aikuinen. Siinä missä ennen lääkäri lähetti potilaan fysioterapeutille, nykyään vastaanotolle voi päästä suoraan. Näin yksi turha askel jää välistä pois. Fysoterapeutti ei tee lääketieteellistä diagnoosia vaan fysioterapeuttisen diagnoosin. Koulutuksessa heitä opetetaan myös tunnistamaan sellaiset oireet ja löydökset, jotka vaativat lääkärintutkimusta.

Vaihtoehto lääkehoidolle

Potilaiden mielestä fysioterapiasta saatu apu on parempaa kuin lääkärin vastaanotolta saatu apu. Lääkärit määräävät turhan herkästi sairauslomaa sekä lääkereseptin, eikä resurssit riitä paneutumaan itse ongelmaan sen syvemmin. Tuki- ja liikuntasairauksien ehkäisemisessä ja parantamisessa fysioterapialla on siis keskeinen rooli.

Alkuperäisen jutun kirjoitti Yle.fi, voit lukea sen tästä.