Fysioterapia voi olla hierontaa tehokkaampi apu lihasjumeihin

Mihin suunnata, kun lihaskipu vaivaa – hierontaan vai fysioterapiaan? Potilaan ei tarvitse tietää itse, mikä hoitomuoto sopii hänelle parhaiten: fysioterapiaklinikalla hoito yksilöidään aina potilaan tarpeisiin sopivaksi.

Sekä hieronta että fysioterapia tehoavat todistetusti lihasvaivoihin ja -kipuihin. Molempien palvelujen tarjoajia löytyy paljon, ja oikean hoitomuodon valitseminen saattaa tuntua hankalalta. Potilaan ei kuitenkaan tarvitse valita sopivaa hoitomuotoa yksin – tehokkain hoitomuoto löytyy yhdessä fysioterapeutin kanssa.

Lähtökohtaisesti useimmat fysioterapeutit ovat moniosaajia, ja fysioterapeuttisiin toimenpiteisiin kuuluvat tapauskohtaisesti myös erilaiset, monipuolisesti eri rakenteisiin kohdistuvat pehmytkudoskäsittelyt. Ammattitaitoisen fysioterapeutin ohjauksessa lihasvaivoihin ja -kipuihin etsitään yksilöllisesti sopivat täsmähoidot ja -harjoitteet, jotka auttavat sekä potilaan toimintakyvyn että elämänlaadun parantamisessa.

Fysioterapian valttina on kokonaisvaltaisuus

Siinä missä fysioterapia keskittyy kehon toimintakykykyyn kokonaisuutena, hieronta on pääasiassa kehonhuoltoa, jonka avulla voidaan esimerkiksi nopeuttaa palautumista. Fysioterapiassa puolestaan keskitytään paitsi oireiden syiden tunnistamiseen ja hoitoon, myös niiden ennaltaehkäisyyn. Kokonaisvaltaisessa hoidossa huomioidaan lihaksiston lisäksi esimerkiksi luusto ja nivelet sekä niiden yhteistoiminta muun muassa tasapainon kannalta, hermo–lihas-toimintaa ja lukuisia muita syy–seuraussuhteita unohtamatta.

Fysioterapiaan kuuluvat olennaisena osana toiminnalliset harjoitteet. Esimerkiksi lihasten jumiutumista on mahdollista ehkäistä jo pelkästään uusia työasentoja harjoittelemalla, ryhtiä parantamalla ja lihaskuntoa vahvistamalla. Myös mahdollisten liikehäiriöiden ja liikepelkojen tunnistaminen ja liikkeenhallinnan kehittäminen ovat tärkeitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

Koska fysioterapia on potilaan tilan kohenemiseen tähtäävää yhteistyötä, on potilaan omalla aktiivisuudella huomattava merkitys hoidon etenemisessä. Fysioterapeutin tärkeimpiä tehtäviä kehoon kohdistuvien toimenpiteiden ja ohjauksen ohella onkin potilaan motivointi ja kannustaminen. Hyvän yhteistyön myötä syntyy myös tuloksia: potilaan elämänlaatu kohentuu kokonaisvaltaisesti – niin työ- kuin vapaa-ajallakin.

Bodium on suomalainen fysioterapian ja kuntoutuksen edelläkävijä. Palvelemme asiakkaita 10 paikkakunnalla 15 eri toimipisteessä. Erinomaiset hoitotuloksemme perustuvat lääketieteellisen osaamiseen, asiakkaiden kuuntelemiseen ja yksilöllisesti luotaviin hoitosuunnitelmiin.