Huimaus on ikävä oire – mutta useimmiten vaaraton

Huimaus on melko yleinen oire, jonka yhteydessä voi esiintyä muun muassa heikotusta, pahoinvointia tai kuulohäiriöitä. Huimaus yksinään ei yleensä ole merkki vakavasta sairaudesta, mutta sen jatkuessa pitkään on syytä hakeutua lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle.

Huimaus voi johtua esimerkiksi kaulan ja niskan alueen lihasjumeista, kaularangan alueen liikehäiriöistä tai pehmytkudosvammoista sekä lääkitykseen liittyvistä verenkiertohäiriöistä, stressaavista tilanteista tai paniikkihäiriöstä. Tyypillisimmillään huimaus on hyvänlaatuista ja korvaperäistä.

Hyvälaatuinen asentohuimaus johtuu sisäkorvan virheaistimuksesta

Kiertoliikkeissä iskevä asentohuimaus on varsin yleinen vaiva. Sillä tarkoitetaan kiertohuimausta, joka tuntuu silloin, kun pää on tietyssä asennossa. Asentohuimausta voi esiintyä esimerkiksi kyljellään nukkuessa tai kasvoja pestessä. Huimauksen tunne johtuu sisäkorvan kaarikäytävien toimintahäiriöstä, jossa kaarikäytäviin eksyneet kalkkikivihiukkaset häiritsevät tasapainoelintä. Asentohuimausta voidaan ehkäistä fysioterapian keinoin, toimintahäiriötä helpottavista liikesarjoista rakentuvilla harjoituksilla. Fysioterapeutti osaa ohjata harjoitukset tarkasti ja asiantuntevasti, ja tarvittaessa selvittää, voiko pään asennosta johtuva huimaus liittyä myös muihin ongelmiin, kuten niskan lihasjäykkyyteen tai kaularangan alueen nivelperäiseen liikerajoitukseen.

Huimauksen hillitseminen ja ennaltaehkäisy

 

Huimausta voi esiintyä myös kun kehon asento muuttuu äkillisesti, esimerkiksi makuulta pystyyn nousemisen yhteydessä. Tämä ortostaattiseksi kutsuttu huimaus johtuu verenpaineen liian nopeasta muutoksesta – ylösnoustessa paineen noususta. Vaivaa voi ehkäistä harjoittamalla verenkiertoelimistöä, yksinkertaisimmillaan millä tahansa liikunnan muodolla, sekä nauttimalla oikeanlaisella ruokavaliolla. Myös tasapainon harjoittamisesta on hyötyä huimauksen hoidossa. Lisäksi säännölliset elämäntavat ja liikunta voivat vähentää huimauksen riskiä.

Fysioterapeutti pystyy antamaan täsmällisiä liikeohjeita hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta kärsivälle potilaalle ja tunnistamaan muista kaularangan rakenteista aiheutuvan huimauksen.

Bodium on suomalainen fysioterapian ja kuntoutuksen edelläkävijä. Palvelemme asiakkaita 10 paikkakunnalla 15 eri toimipisteessä. Erinomaiset hoitotuloksemme perustuvat lääketieteellisen osaamiseen, asiakkaiden kuuntelemiseen ja yksilöllisesti luotaviin hoitosuunnitelmiin.