Kaularanka- tai jännitysperäisen migreenin hoidolla kauaskantoisia vaikutuksia

 

Osalla migreenistä kärsivistä kohtaukset voivat mennä ohi ilman lääkettä, kun taas toisilla päänsärkykohtaus voi viedä toimintakyvyn jopa päiviksi. Kohtausten ennaltaehkäisemisessä auttaa parhaiten päänsäryn laukaisevien tekijöiden tunteminen.

 

Migreenipäänsärkyä esiintyy noin 15 prosentilla naisista ja 5 prosentilla miehistä. Sen aiheuttama kipu voi tuntua pään alueella missä kohtaa tahansa, kuten ohimoilla, takaraivossa tai silmien takana. Oireisiin voi liittyä näköhäiriöitä sekä valon arkuutta tai ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia.

Migreenin hoito alkaa syiden kartoittamisella

Migreeni voidaan todeta lääkärin vastaanotolla tai fysioterapeutin suoravastaanotolla. Syyn selvittäminen alkaa haastattelulla, jossa kartoitetaan diagnoosia varten tarvittavia tietoja. Lisäksi muun muassa aivohermot tutkitaan kliinisillä, vahvaa erikoisosaamista vaativilla testeillä.

Migreeniä on aihetta epäillä, jos ainakin kaksi seuraavista tunnusmerkeistä on täyttyy: sykkivä särky, toispuolinen särky, normaalin toimintakyvyn estyminen säryn vuoksi tai säryn pahentuminen fyysisen aktiivisuuden johdosta.

Fysioterapia on tehokas hoito kaularanka- tai jännitysperäiseen migreeniin

Mikäli migreeni ei pysy kurissa itsehoidolla, on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Kipulääkkeet toimivat hyvänä ensiapuna päänsärkykohtauksiin, mutta tehokkaampia ja kauaskantoisempia tuloksia on mahdollista saada ilman lääkkeitä. Migreenin haittoja voi vähentää myös elämäntapamuutoksilla, kuten ruokavaliota tarkistamalla ja soveltuvaa liikuntaa lisäämällä.

Migreenikohtaukset voivat johtua kaularangan tai niskalihasten ongelmista. Tällöin toimiva ratkaisu löytyy asiantuntevan fysioterapeutin vastaanotolta. Mikäli oireet ovat toistuvia, taustalta saattaa löytyä muun muassa ryhtiin sekä työ- ja tapa-asentoihin tai vaikkapa harrastuksiin liittyviä ongelmia. Hoidon lisäksi fysioterapeutti pystyy antamaan ohjeet omatoimisiin harjoitteisiin sekä parempiin työasentoihin. Tarvittaessa hoitosuunnitelmaan otetaan osaksi muitakin hoitomuotoja, kuten manuaalinen terapia tai akupunktio.

Bodium on suomalainen fysioterapian ja kuntoutuksen edelläkävijä. Palvelemme asiakkaita 10 paikkakunnalla 15 eri toimipisteessä. Erinomaiset hoitotuloksemme perustuvat lääketieteellisen osaamiseen, asiakkaiden kuuntelemiseen ja yksilöllisesti luotaviin hoitosuunnitelmiin.