KYSY – BODIUM VASTAA

KYSYMYS:

Työpäiväni kuluvat kannettavan tietokoneen äärellä toimistossa, ja iltaisinkin käytän paljon tietokonetta. Työhön keskittyessä ryhti pääsee välillä unohtumaan, ja huomaankin ”valuneeni kasaan” ja istuvani työtuolilla kummallisessa kippurassa. Uskon, että ajoittaiset päänsärkyni johtuvat paljolti työasennoistani, ja niiden aiheuttamista niska- ja hartiajumeista. Millaista työasentoa suosittelette ns. näyttöpäätetyötä tekevälle? Entäpä taukojumppaliikkeitä?

– ”Päänsärkyä päätetyöstä”

VASTAUS:

Hei! Pitkäaikaisen päänsäryn takia kannattaa varata aika työterveyshuoltoon tai olla yhteydessä Bodiumin ajanvaraukseen ja tutkia tarkemmin, mistä päänsäryt mahdollisesti johtuvat. Voit myös pyytää omaa työfysioterapeuttiasi käymään työpisteessäsi. Yhdessä säädätte työpisteen sinulle sopivaksi, eli työpöydän korkeudet ja etäisyydet oikeiksi ja työtuolin ergonomisesti hyvin. Samalla saat hyvät taukojumppaohjeet.

Antti Rusanen
Fysioterapeutti, työfysioterapeutti
Bodium Tampere

KYSYMYS:

Minulla on kaksi teini-ikäistä lasta, 15-vuotias poika ja 13-vuotias tytär. Kumpikin ovat aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä, ja kuluttavat paljon aikaa kännykän näyttöä tuijotellen. Koska kännykänkäyttöajan rajoittaminen ei enää tässä ikävaiheessa tunnu onnistuvan, toivoisin vinkkejä siitä, millaisissa asennoissa kännykän käyttö olisi järkevintä. Tällainen oppi saattaisi vielä mennä perille!

– ”Somelasten äiti”

VASTAUS:

Hyvä somelaisten äiti! Kännykän käyttäminen todella huonontaa asentoa ja aiheuttaa helposti niskan alueen ongelmia. Parasta olisi saada taukoja kännykän käyttöön ja nuori liikkumaan yleisesti enemmän. Ohjeet hyvään asentoon olisivat: käytä kännykkää kahdella kädellä suun korkeudella ja koeta tukea kyynärpäät joko vartaloon tai esimerkiksi pöytään. Yleisesti asennon pitäisi olla hyvä, pää vartalon jatkona ja hartiat linjassa korvien alapuolella. Kun kännykällä työskentelyn lopettaa niin jännitys olisi hyvä ”purkaa” eli vaikka nostaa kädet kohti taivasta ja hengittää keuhkot täyteen.

Satu Vartiainen
Fysioterapeutti, OMT
Bodium Kuopio

KYSYMYS:

Teen töitä pääasiassa satulatuolilla istuen, työkaverini taas suosii seisomista. Olemme leikkisästi kiistelleet siitä, kumman asento on kehon kannalta parempi. Mitäs sanotte?

– ”Satula vai kaviot?”

VASTAUS:

Kysymys on haastava ja hyvin laaja antaa kovin yksiselitteistä, kaiken kattavaa vastausta. Lähtökohtaisesti seisominen lisää kehon energiakulutusta ja siinä on helpompi rekrytoida kehon ergonomian kannalta tärkeät tukilihakset käyttöön, kuten pakaralihakset. Koko päivää seisominen ei kuitenkaan sovi kaikille, sillä seistenkin voi aiheuttaa keholle ongelmia, jos ei huolehdi hyvästä ergonomiasta. Eli istuen tai seisten, hyvä kehonlinjaus on a ja o, jolloin lihakset pääsevät toimimaan oikeilla pituuksilla, eikä lihasten tarvitse tehdä ylimääräistä työtä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lantio on keskiasennossa, jolloin ranka paremmin linjautuu optimaaliseen asentoon lantion päälle ja pää rangan päälle, jolloin lepäämme niin sanotusti kehon painopisteen päällä. Itse sovellan tässä paljon nk. laatikkoajattelua: kun kehon laatikot (pää, rintakehä, lanneranka ja lantio) ovat keskenään hyvin linjassa, keho voi hyvin.

Istuit tai seisoit, yksilöllisyys tulee aina huomioida. Eli sekä mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Satulatuoliakaan en lähtökohtaisesti suosittelisi kaikille istumatyötä tekeville. Tässä tulee niin ikään huomioida yksilölliset ominaisuudet. Esimerkiksi jos henkilöllä on voimakas alaselän notko ja muutenkin reippaanlaisesti liikkuvuutta nivelistössä, satulatuoli ei välttämättä ole se paras vaihtoehto.

Tässäkin asiassa pätee hyvin kultainen keskitie, eli vuoroin seisomista ja istumista päivän aikana ja istumista jopa niin, että välillä satulatuolilla, välillä perinteisemmällä työtuolilla, jossa on hyvä selkätuki. Tärkeintä on säännöllinen asennon vaihtaminen, useita kertoja päivän aikana. Mitä useammin sitä parempi. Suositus on jopa noin 15 minuutin–puolen tunnin välein.

Satu Hyökyvaara
Fysioterapeutti
Bodium Helsinki

KYSYMYS:

Teen toimistotyötä tietokoneella, ja ajan työni puitteissa melko paljon autolla. Aina silloin tällöin alaselkäni kipeytyy – jopa siihen pisteeseen, etten kumarruttuani pääse nousemaan takaisin pystyy ilman tukea. Olisiko syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle, vai löytyisikö apu fysioterapiasta?

– ”Välilevykö?”

VASTAUS

Hei! Kertomasi perusteella alaselkäongelmaasi ei voida valitettavasti diagnosoida. Virallisten diagnoosien tekeminen kuuluu lääkärille, vaikka fysioterapeutit tekevät fysioterapeuttisen erotusdiagnoosin. Tämän erotusdiagnoosin tarkoituksena on löytää syy kivuillesi ja hoitaa sinua sen mukaisesti tai ohjata sinut tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Alaselkäoireistosi vaikuttaa kertomasi perusteella melko tyypilliseltä. Suosittelisin sinua menemään fysioterapeutin vastaanotolle, sillä fysioterapiasta olisi todennäköisesti apua ongelmaasi. Tutkimuksien mukaan terapeuttinen harjoittelu ja tietyt fysioterapeuttiset hoidot auttavat hyvin alaselkäkipuihin.

Poikkeuksellisesti lääkärin vastaanotolle (päivystys) sinun tulisi hakeutua mahdollisimman nopeasti, mikäli sinulla on ilmennyt seuraavia oireita: voimakas kipu ja puutuminen alaraajoissa sekä mahdollisesti äkillinen tai etenevä lihasvoiman heikkous tai heikkoudet alaraajan alueella. Samanaikaisesti myös pakaroiden sisäosan ja peräaukon seudun puutuminen tai tunnottomuus. Lisäksi voi ilmetä virtsan pidätysvaikeuksia ja/tai ulostamiseen liittyviä vaikeuksia tai karkaamista.

Lääkärin vastaanotolle tulisi hakeutua myös siinä tapauksessa, mikäli sinulla on ilmennyt seuraavia oireita: selittämätön painon lasku, alaraajan velttous, virtsaamiseen liittyvät vaikeudet tai virtsan pidätysvaikeudet.

Sami Kohvakka
Fysioterapeutti
Bodium Joensuu

KYSYMYS:

Tietokoneen hiiri on työssäni tärkeä väline, ja sitä tulee klikkailtua päivän mittaan varmasti satoja, ellei tuhansiakin, kertoja. Olen huomannut ranteeni kipeytyvän aika ajoin. Vaivaa kutsutaan käsittääkseni ”hiirikädeksi”. Olen koittanut pyöritellä rannetta aina taukojen aikana, mutta se ei tunnu poistavan särkyä. Miten voisin ehkäistä ja hoitaa tietokoneen hiiren käytöstä aiheutuvaa särkyä?

– ”Hiirikäsi -76”

VASTAUS:

Hiirikäsi on hyvin yleinen ongelma paljon tietokoneella työskentelevillä. Siinä on ongelmana kyynärvarren alueella olevien sormien, peukalon ja ranteen ojentajalihasten yksipuolinen ylirasittuminen, johon voi liittyä myös rannekanavan, ”tenniskyynärpään” ja jännetupen tulehdusoireilua (kipu, jäykkyys). Fysioterapiana on rasittuneen lihasryhmän erilaiset käsittelyt (venyttelyt, kylmähoidot, lihasten kestävyysominaisuuksien vahvistaminen sietämään rasitusta jne.) ja myös niska-hartia-yläselän alueen hoitaminen. Ehdottoman tärkeää on myös tarkistaa työergonomia (työasennot, -tavat ja -välineet) vaikka oman työfysioterapeutin kanssa. Monet hyötyvät näppäimistön yhteydessä olevasta rullahiirestä.
 
Risto Kosonen
Fysioterapeutti, OMT
Bodium Kerava