Pitkittynyt noidannuoli talttuu fysioterapialla

 

Noidannuolen aiheuttamaa kipua voi lievittää tietyillä liikeharjoitteilla kotioloissa, mutta jos vaiva ei ota parantuakseen tai omatoiminen harjoittelu aiheuttaa lisää kipua, apu löytyy fysioterapiasta.

 

Noidannuoli on saanut nimensä sen aiheuttamasta äkillisestä kivusta selässä. Se voi syntyä hyvin pienen, mutta varomattoman liikkeen seurauksena. Vaivaan liittyy usein voimakas lihaskramppi, joka toimii vartalon luontaisena suoja-asentona estäen lisävahingon aiheutumista kudoksille. Noidannuolen aikana pienikin liike voi saada aikaan voimakkaan kipuärsykkeen, mutta paikallaan ollessa särky ei yleensä tunnu. Täydellistä liikkumattomuutta ei kuitenkaan suositella, sillä tilanne voi jäädä päälle, ilmeten välttämiskäyttäytymisenä ja liikkeen pelkona. Noidannuolen vaivatessa on siis syytä liikkua kivun sallimissa rajoissa.

Kivun alkuperä voi löytyä mistä tahansa hermotetusta kudoksesta selässä. Tavallisimmin noidannuolen aiheuttaa nikamavälilevy, selkärangan pikkunivel tai pehmytkudos. Mikäli vaiva on lähtöisin tapaturmasta ja siihen liittyy alaraajoihin heijastavaa kipua, on syytä hakeutua lääkäriin tai fysioterapeutin suoravastaanotolle välittömästi.

Itsehoito voi auttaa – pitkittynyt kipu syytä hoitaa fysioterapeutilla

 

Lyhytaikaista noidannuolta voi hoitaa itse – ensin tarvittaessa tavanomaisella särkylääkkeellä ja kivun salliessa kevyellä, selän liikkuvuutta lisäävällä liikunnalla. Yli kaksi viikkoa kestäneeseen noidannuolikipuun on syytä hakea apua fysioterapiasta. Kohdistettu manuaalinen terapia ja fysioterapeutin ohjaama terapeuttinen harjoittelu ovat tehokkaimpia keinoja noidannuolen parantamiseen. Koska kivut johtuvat eri ihmisillä eri tekijöistä, ovat myös harjoitteet yksilöllisiä – niiden avulla pyritään täsmävaikuttamaan kipua aiheuttaviin kehonosiin ja toimintoihin. Ammattitaitoisen fysioterapeutin ohjauksessa kivun syyt otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon, ja hoito suunnitellaan potilaskohtaisesti.

Selkää ja vatsaa tulisi alkaa harjoittaa terapeutin laatimien ohjeiden mukaisesti heti kipujen helpottaessa. Näin noidannuolen uusiutumisen riskiä voidaan vähentää. Mikäli vaiva kuitenkin toistuu, on hyvä kartoittaa mahdolliset selkää arjessa kuormittavat tekijät, kuten työ- ja nukkuma-asennot, joita voidaan parantaa fysioterapialla.

Bodium on suomalainen fysioterapian ja kuntoutuksen edelläkävijä. Palvelemme asiakkaita 12 paikkakunnalla 18 eri toimipisteessä. Erinomaiset hoitotuloksemme perustuvat lääketieteellisen osaamiseen, asiakkaiden kuuntelemiseen ja yksilöllisesti luotaviin hoitosuunnitelmiin.